Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Påverkas hälsan av hur vi bor?

Foto på Maya Kylén

Många funderar på vilken typ av boende de kommer att behöva framöver, om de kan bo kvar hemma eller behöver flytta när de blir äldre. Maya Kylén försvarade den 1 juni i år en avhandling i hälsovetenskap, som handlar om hur boendet påverkar hälsan.

Av särskilt intresse var personer mellan 67 och 70 år, som nyligen har pensionerats. Undersökningarna genomfördes 2010 till 2011 och 371 personer från GÅS-studien deltog.

Det visade sig att inte bara den yttre hemmiljön, till exempel bostadens standard eller närhet till service, utan även upplevelsen av hemmiljön påverkade hälsan. Upplevelsen av hemmiljön var relaterad till både fysisk och psykisk hälsa. Deltagare som upplevde att de själva kunde bestämma över sin hemmiljö mådde generellt bättre. Vilken kontakt deltagarna hade med sina grannar eller hur trygga de kände sig hade också betydelse.

Maya Kylén hade gärna sett att alla kommuner hade boenderådgivare som arbetade för att öka kunskapen om vilka boendealternativ som finns tillgängliga för den som står inför en stundande pension.