Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skåningen uppskattar sitt liv och sin hälsa

Skånskt landskap med gula rapsfält.

Bland den information som samlas in genom GÅS-projektet återfinns hur deltagarna ser på sina egna liv. 85% anser här att deras liv varit mycket eller ganska bra.

Majoriteten anser sig ha ungefär samma ekonomiska situation och en relativt stor grupp anser sig ha bättre ekonomisk situation än andra i samma ålder.

Omkring 70 procent av deltagarna anser att deras pengar räcker bra för deras behov medan mindre än 5 procent anser att deras pengar räcker dåligt för deras behov.

Färre än var tionde deltagare skattar sitt hälsotillstånd som ”dåligt”. Överlag, och upp i hög ålder, är det fler som skattar sitt hälsotillstånd som i någon grad ”gott” jämfört med ”någorlunda”.

Att få syssla med sådant som intresserar en betyder väldigt mycket för hälften av deltagarna. Och det som intresserar att ha som fritidssysselsättning är bland annat att läsa tidningar vilket de flesta gör.

Hälften löser korsord varje vecka, lika många läser böcker och en tredjedel arbetar lika ofta i trädgården. Men även att handarbeta, surfa på internet och ströva i skog och mark är sådant som en hel del gör varje vecka.

Text: Anna-Mi Wendel