Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Arbetet bakom alla formulär och protokoll

Iréne Mannåker och Zinka Tucek, GÅS-projektet
Iréne Mannåker och Zinka Tucek, GÅS-projektet

Iréne Mannåker och Zinka Tucek arbetar som forskningsadministratörer i GÅS-projektet. De har båda arbetat länge med studien, Iréne sedan 2002 och Zinka sedan 2007.

Iréne och Zinka ansvarar för att registrera och arkivera allt pappersmaterial som inkommer från mottagningarna. Materialet består av de frågeformulär som alla deltagare i GÅS-studien fyller i vid varje undersökningsomgång, samt protokoll från läkare, sjuksköterska och testledare.

Men innan registreringen kontrolleras att formulären är fullständigt och korrekt ifyllda. Att alla uppgifter finns med är viktigt för forskningens kvalitet. Iréne och Zinka berättar att arbetet kräver stor noggrannhet.

- Ibland känns det meditativt att göra den typen av uppgifter, som kräver fullständig koncentration, säger Iréne.

De första åren arkiverades allt material i stora plåtskåp och med tiden kom de att bli ganska många. I samband med att GÅS-mottagningen i Malmö flyttade till CRC inleddes därför arbetet med att ersätta arkivet med digital lagring i en stor databas. Idag används bara det digitala arkivet medan pappersmaterialet förstörs efter registrering. Alla uppgifter i databasen hanteras med sträng sekretess.

- Något av det roligaste med jobbet är att se resultaten från arbetet, den forskning som görs, säger Zinka.

Iréne och Zinka är stolta över att vara en del av forskningen som bidrar till ökad kunskap om åldrande.