Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Hos GÅS-mottagningen fick jag en diagnos i tid.."

Ingrid Persson - GÅS-deltagare. Foto
Ingrid Persson, GÅS-deltagare

"Jag har tur att jag fick en diagnos i tid av GÅS-mottagningen som meddelade mig att jag ligger på gränsen till KOL. Ingen annan hade sagt någonting – inte ens min Vårdcentral". Så berättar Ingrid Persson som är deltagare i forskningsprojektet ”GÅS - Gott åldrande i Skåne” och som med jämna mellanrum kallas till projektets hälsoundersökningar för deltagare över 60 år. 

Ingrid har sedan fått en behandlings­plan för KOL - kroniskt obstruktiv lungsjukdom, som är förknippad med en inflammation i luftrören, så kallad kronisk bronkit. Sjukdomen går inte att bota, men den går att lindra med mediciner och ändrad livsstil. Tidiga symptom vid KOL är pip i bröstet och upprepade episoder av torr hosta. Andra symtom är långvariga eller åter­kommande förkylningar, andfåddhet och täta luftvägsinfektioner. Risken för att utveckla KOL stiger med ökad ålder.

Ingrid förklarar, -Jag är 89 år gammal och är tacksam för att GÅS-mottag­ningen upptäckte att jag har förstadier till KOL. Det innebär att det går att lindra mina symptom. Jag gav GÅS-mottagningen min tillåtelse till att de fick kontakta vårdcentralen. Nu har jag fått en behandlingsplan, som ska se till att jag är fysiskt aktiv och äter bra. Jag har alltid varit fysiskt aktiv. För fem år sedan gick jag till dans men jag orkar tyvärr inte lika mycket nu. Jag har blivit mer andfådd och får hostattacker. Mitt träningsprogram ser till att jag gör olika rörelser hemma. Ingrid fortsätter, -Jag går även ut varje dag och promenerar. Före pandemin gick jag till styrketräning men det har jag tyvärr slutat med.

Under samtalet frågar vi Ingrid vilken betydelse deltagandet i GÅS-projektet har haft för henne. -Jag har varit med i GÅS-projektet i många år och de regelbundna häl­sokontrollerna har betytt mycket för mig. Att de gav mig en tidig diagnos av KOL har betytt att jag har fått hjälp och att det har varit möjligt att lindra mina symptom med rätt medi­cin, träning och kost. Det har med stor sannolikhet ökad min livskvalitet och gett mig mer energi än jag annars skulle ha haft.

Ingrid fortsätter, -Jag träffar fortfa­rande mina väninnor som jag har kul tillsammans med. Vi gillar att besöka olika städer runt om i Skåne och det finns alltid någonting att titta på. Det innebär också att vi promenerar en hel del när vi går runt i städerna och det är samtidigt bra motion. För mig personligen har alla hälsokontroller i GÅS-projektet varit positivt och jag kan absolut rekommendera andra att delta.