Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Känselstörningar i benen - hur vanligt är det?

William_Bronge,Foto
William Bronge, nyexaminerad läkare

Nyexaminerad läkare William Bronge har anställts i GÅS-projektet för att ta fram ny forskningsstudie som syftar till att undersöka hur vanligt polyneuropati är. Polyneuropati är en sjukdom i flera av kroppens nerver. Den börjar oftast i benens nerver och leder till känselstörningar och gångbesvär. Även om individen som drabbas inte blir av med sjukdomen så kan symtomen lindras med rätt behandling.

I dagsläget vet man inte hur vanligt polyneuropati är. Vi använder UENS-skalan (The Utah Early Neuropathy Scale) för att göra en skattning av neuropatiska besvär som valideras mot elektriska mätmetoder och vävnadsprover och symtom. Skattningsmetoden gör det möjligt att kartlägga hur vanligt polyneuropati är”, säger William. 

På frågan om hur William tänker använda forskningsdata från GÅS-projektet så svarade han ”Det är spännande att få jobba med GÅS-data eftersom det är ett rikt datasätt. Patienter har ofta flera besvär som hänger ihop och GÅS-datasättet gör det enkelt att söka och ta fram ett underlag. Det är ibland svårt inom vården att fånga upp den helheten under ett patientbesök”.

William berättade också hur han hoppas att forskningsstudien kommer att påverka patienternas livskvalitet framöver. ”Forskningsstudien är första steget i en flerstegsraket där vi kommer att kartlägga hur vanligt neuropati är och se sambandet till andra tillstånd. Målet är att flytta patienterna till en bättre plats än den de befinner sig på just nu och att förbättra deras livskvalitet”.