Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Vid hälsoundersökningar i GÅS-projektet undersöks hela kroppen vilket känns tryggt...”

Yvonne Green, GÅS deltagare. Foto

Yvonne Green är deltagare i projektet ”Gott åldrande i Skåne” och deltar i våra hälsosökningar som ska öka kunskapen om de äldres hälsa och vad som kan påverka deras livs- och hälsosituation. Yvonne kallas till undersökningar vart sjätte år för deltagare över 60 år och nu är det igen dags för nästa undersökning som hon gärna berättar lite mer om …...

Vi ber henne berätta om varför hon valde att bli GÅS-deltagare. ”Jag gick med när jag var i 60-års åldern eftersom man får reda på mycket om sin egen kropp. De erbjuder ett helt koncept vilket man inte får på vårdcentralen. Dessutom så tycker jag att det är ett positivt projekt och jag vill gärna stötta forskningen som kan förbättra äldres hälsa”.

Under samtalet frågar vi Yvonne vad som ingår i en hälsoundersökning. ”När jag var på min senaste undersökning så tog de blodprov, lyssnade på hjärtat och lungorna, och kollade mitt blodtryck. De undersökte hela kroppen vilket kändes tryggt. Efteråt kollade de min koncentrationsförmåga och jag fick svara på ett frågeformulär”.  

Vi frågar Yvonne om hon kan berätta om vilka frågor hon fick svara på. ”De ställde frågor om allt om livet, om kosten, hur man lever, om familjen, hur man klarar sig i vardagslivet, om intressen, om vad man tycker om att göra. Det var många frågor att svara på men det behövs. Nästa vecka ska jag gå på min nästa undersökning vilket jag ser fram emot”.

Den pågående pandemi får oss att fråga Yvonne om den har gjort henne orolig för att ta sig in till GÅS-mottagningen och bli undersökt, och hur hon har blivit bemött av personalen. ”Personalen är väldigt trevlig och jag har alltid blivit väl bemött och känt mig omhändertagen på undersökningen. Jag är inte orolig men den här gången tar jag bilen och inte bussen”.

Vi frågar Yvonne hur pandemin har påverkat henne i vardagen. Hon fortsätter, ”Tyvärr så dog min mamma i december förra året av följdsjukdomar efter Corona. Hon var 93 år gammal. Vi fick inte träffa henne alls..mycket tråkigt! Jag brukade ofta besöka mamma. Hela Corona-situationen har gjort mig mindre aktiv. Tidigare gick jag till Zumba träning två dagar i veckan men under pandemin var det inte längre möjligt. Jag fick inte handla – barnbarnet gjorde det åt mig. Vi träffades utomhus när hon kom med maten, men idag handlar jag maten själv.”.

Samtalet får oss att prata om vaccination och Yvonne berättar ”Jag har fått min första spruta och ska snart ha min andra spruta. Jag ser till att hålla avstånd till andra och går och handlar när det inte är så mycket folk. Jag har alltid handsprit med mig. Jag hoppas att det luckras upp snart men det blir svårt att komma tillbaka till hur det var innan pandemin. Min Zumba träning har börjat igen men enbart utomhus. Jag har många väninnor som jag umgås med. Ingen ska behöva känna sig ensam”.

Vi avslutar samtalet med att fråga om Yvonne har några funderingar inför hennes undersökning nästa vecka, och hon berättar med glad röst ”Det känns bra att komma på undersökningen och få en ordentlig hälsokontroll och jag tror inte att det finns frågor som jag inte kan svara på. Jag ser bara fram emot att träffa GÅS-mottagningen igen”.