Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

En prognosmodell för dimensionering av slutenvård, särskilt för gruppen äldre över 80 år

Framsida rapport

Läs den senaste rapporten från SNAC och Socialdepartementet

Nedan finner Du rapporten ´En prognosmodell för dimensionering av slutenvård, särskilt för gruppen äldre över 80 år´ som tillkommit på initiativ av företrädare för SNAC (Swedish National study on Aging and Care) och Socialdepartementet.

Inom 10 år kommer andelen personer > 80 år att öka med ca 270 000 personer där regionala skillnader i ökningstakten är betydande. Den aktuella rapporten presenterar en modell för att på regional nivå skatta de kommande behoven av slutenvårdsplatser. Att kunna prognosticera behov av slutenvård de närmaste 10 åren blir särskilt viktigt då tillgången till slutenvård i Sverige har minskat till ca 20 000 vårdplatser år 2018 vilket motsvarar 2.1 vårdplats/1 000 invånare med stora regionala skillnader i utbud. Sverige har idag lägst antal vårdplatser bland samtliga EU länder och OECD länder med undantag för Mexico och Chile.

En prognosmodell anpassad för svenska förhållanden har tidigare saknats varför det är vår förhoppning att denna modell skall bli en tillgång i strategisk sjukvårdsplanering.

Sölve Elmståhl, professor i geriatrik
områdeschef, VE geriatrik

Skånes universitetssjukhus Malmö samt Lunds universitet
solve [dot] elmstahl [at] med [dot] lu [dot] se (solve[dot]elmstahl[at]med[dot]lu[dot]se)

Länk till rapporten (öppnas i nytt fönster):
En prognosmodell för dimensionering av slutenvård, särskilt för gruppen äldre över 80 år_2020