Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Innebär lindrig kognitiv svikt automatiskt demens?

Foto på Marieclaire Overton
MCO

Marieclaire Overton disputerade den 6 september i år. Titeln på avhandlingen är Assessment of cognition in ageing. Investigating internal validity, occurrence and reversion of mild cognitive impairment. Om du känner igen Marieclaire är det inte konstig eftersom hon länge jobbade inom projektet som testledare.

Hon undersökte effekten på psykologiska testresultat till följd av att GÅS-projektet genom åren haft många testledare (testledareffekter), något vi tagit upp i tidigare nyhetsbrev, och om olika generationer lyckas olika bra på testerna (kohorteffekter). Vidare har hon undersökt utvecklingen hos patienter med lindrig kognitiv svikt (Mild Cognitive Impairment, MCI).

Första vetenskapliga arbetet visade förekomsten av testledareffekter, d.v.s. att testledaren hade en påverkan på deltagarens psykologiska testresultat. Andra faktorer som påverkade var tid på dygnet då testet genomfördes samt om deltagaren testades på mottagningen eller hemma.

I andra arbetet upptäckte Marieclaire kohorteffekter; de 60- och 81-åringar som tillhörde senare generationer presterade bättre på vissa tester jämfört med de som tillhörde tidigare generationer.

MCI tolkas ofta som ett förstadium till demens. Marieclaire undersökte förekomsten och stabiliteten hos MCI bland GÅS-deltagarna. I ett urval av deltagare i åldern 60+ fann hon att en femtedel hade MCI. Hon ställde sig också frågan; vad hände egentligen efter sex år med GÅS-deltagarna som klassificerats med MCI? En liten del utvecklade demens, en lite större del behöll sin diagnos och lite mer än hälften klassificerades inte längre med MCI. Av sin egen och andras forskning drar Marieclaire slutsatsen att MCI inte nödvändigtvis leder till demens.