Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skåningarnas fritidssysslor och förströelser

Skåningarnas fritidssysslor och förströelser
Skåningarnas fritidssysslor och förströelser

Flertalet skåningar som deltar i GÅS-projektet lever ett aktivt liv och har många olika fritids-intressen. En del aktiviteter är utbredda, andra är vanligare bland kvinnor eller bland män. Hur man håller sig aktiv kan också variera mellan olika åldersgrupper.

Textilt handarbete, som att sticka, väva, sy eller laga kläder, är genomgående vanligare bland kvinnor. Fler kvinnor ägnar sig också åt läsning, både av böcker och veckotidningar. Nästan 70% kvinnor mellan 59 och 69 år läser böcker varje vecka.

Att utföra reparationer eller renoveringar i hemmet är vanligare bland män. Men det är en typ av aktiviteter som är vanligare bland män under 70 år. Drygt en tredjedel utför reparationer någon gång i månaden, medan motsvarande andel bland äldre män är 15%.

Till de vanligaste förströelserna hör att läsa dagstidning, vilket mer än 88% skåningar gör regelbundet. Tidningsläsande tycks vara något vanligare bland äldre deltagare. Också teve-tittande är vanligt då uppåt 99% tittar på teve regelbundet.

Att använda internet är utbrett bland deltagarna i GÅS-projektet, även om det är vanligare bland de som är under 70 år. Många skåningar anger också att de ofta lyssnar på musik.