Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Som deltagare i GÅS-projektet kan jag hjälpa andra…”

Äldre dam med käpp. Foto
Foto: Pixabay

-Det känns bra att veta att min medverkan i GÅS-projektet kan hjälpa forskarna att förstå varför det inträffar förändringar i kroppen i samband med stigande ålder. Jag är 74 år gammal och har börjat få problem med balansen.

- Övningarna som jag skulle göra på min senaste undersökning på GÅS-mottagningen gick inte lika bra som tidigare. Jag tränar därför hemmagympa med Sofia framför tv:n varje morgon via SVT Play. Det är ett bra sätt att hålla sig i form och träna upp balansen. Så berättar Ann-Kristine Andersson som är deltagare i forskningsprojektet ”Gott Åldrande i Skåne”.   

Ann-Kristine berättar för oss att hon gick med i GÅS-projektet när hon fyllde 60 år och att hon kommer på undersökningar på GÅS-mottagningen vart sjätte år. – Det brukar inte vara någonting på undersökningarna men den här gången hade jag problem att balansera på ett ben med händerna hängande rakt ner. Man får inte balansera med händerna och man ska stå stilla. Det behöver inte vara någonting farligt och jag var ganska trött när de undersökte mig på morgonen. Jag är egentligen en kvällsmänniska.

-Nu ska de kolla mina värden och formulären som jag har fyllt i och sedan så får jag veta hur det står till. Jag hoppas självklart att jag är fullt frisk. På grund av pandemin så fick jag lov att fylla i formulären hemifrån som de hade skickat till mig. Vi var inte heller så många i väntrummet – enbart två personer fick vänta och vi fick alla bära munskydd. Men jag är vaccinerad med tre sprutor och kände mig ganska trygg. Personalen är också väldigt trevlig och jag känner mig alltid omhändertagen.

Avslutningsvis frågar vi Ann-Kristine om hon har varit nöjd med den återkopplingen som hon tidigare har fått av GÅS-mottagningen. -Absolut. Jag har turen att jag aldrig har varit väldigt sjuk men jag bad ändå personalen att få återkoppling angående mina blodvärden och kolesterolvärden. De skickar gärna en hänvisning till vårdcentralen om det behövs vilket är bra.