Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Tänk positivt! Jag är 84 år, frisk, och bekymrar mig inte i onödan…”

Solros framför blå himmel. Foto
Foto: Pixabay

-Jag har precis varit på min senaste undersökning på GÅS-mottagningen i Malmö och alla prov var perfekta. Jag har aldrig oroat mig i onödan inför undersökningarna och tänker att det är viktigt att vara rädd om sig själv och andra och att använda hjärnan för att hålla sig frisk.

- Jag har deltagit i GÅS-projektet de senaste 20 åren, berättar Bent Holst, en av deltagarna i forskningsprojektet Gott Åldrande i Skåne.

- Jag gick med i projektet när jag fick ett brev från professor Sölve Elmståhl på sjukhuset vid 65 års ålder där det fanns information om forskningen och om åldrandet. Jag tyckte att det lät bra och skrev ja på lappen till att gå med i projektet. Inom 14 dagar hade jag fått en tid till undersökning. 6 timmar tog den och jag fick träffa både läkare, sjuksköterska och psykolog.

- Undersökningen hos doktorn igår tog 2 timmar och gick också bra. Jag fick en matbiljett till restaurangen efteråt. Allt var toppen – undersökningarna, personalen, maten – allt. Det är viktigt att värdesätta hur bra vi har det härhemma med tanke på att 2/3 av jordens befolkning svälter. Speciellt också med tanke på situationen just nu med kriget i Ukraina.

- Jag brukar leva efter mottot ”Ett leende, ett vänligt ord och en kram kan få oss att må bra tillsammans”. Om alla gjorde det så hade vi troligtvis inte haft ett krig idag. Själv så hjälper jag prästen på söndagar när vi har gudstjänster i kyrkan. Jag gillar att göra något positivt för andra.

Under samtalet frågar vi hur Bent har lyckats hålla sig frisk genom alla år. -Jag lever ett hälsosamt liv, äter nyttig mat, är socialt aktiv och läser mycket.

-Jag har många böcker hemma och håller på att skriva en historisk roman. Det är min förhoppning att den ska bli klar när jag fyller 90 år.