Meny

Enkel metod att mäta njurfunktion hos äldre

Läkare Karin Werner disputerade i maj i år efter att ha skrivit en avhandling som handlar om njurfunktion hos äldre – hur åldrande påverkarar njurarna, vilken betydelse njurfunktion har för livslängd och andra sjukdomar och på vilket sätt man bäst mäter njurfunktion hos äldre.
Foto på Karin Werner vid hennes disputation.

-Sammanfattningsvis så har denna avhandling bekräftat att vi på ett enkelt och tillförlitligt sätt kan bedöma njurfunktionen hos äldre med vanligt blodprov, säger Karin Werner.  När man kommer upp i åren fungerar njuren lite annorlunda än när man är ung, och därför är det viktigt att använda åldersanpassade mätmetoder.

Ett antal deltagare valdes ut och undersöktes av Eva-Lisa Dessner, forskningssjuksköterska i GÅS mobila team, som en fördjupning i GÅS-studien inriktad mot Karins forskning. Karin Werner skulle gärna se att forskning i framtiden tar upp vilka konsekvenser nedsatt njurfunktion har för äldre, till exempel vilken betydelse det har för livskvalitet och vardag.

Karin Werner (2018). Estimated glomerular filtration rate in older adults: validation, correlations and implications. Lund; Media-Tryck, Lunds Universitet