Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Enkel metod att mäta njurfunktion hos äldre

Foto på Karin Werner vid hennes disputation.

Läkare Karin Werner disputerade i maj i år efter att ha skrivit en avhandling som handlar om njurfunktion hos äldre – hur åldrande påverkarar njurarna, vilken betydelse njurfunktion har för livslängd och andra sjukdomar och på vilket sätt man bäst mäter njurfunktion hos äldre.

-Sammanfattningsvis så har denna avhandling bekräftat att vi på ett enkelt och tillförlitligt sätt kan bedöma njurfunktionen hos äldre med vanligt blodprov, säger Karin Werner.  När man kommer upp i åren fungerar njuren lite annorlunda än när man är ung, och därför är det viktigt att använda åldersanpassade mätmetoder.

Ett antal deltagare valdes ut och undersöktes av Eva-Lisa Dessner, forskningssjuksköterska i GÅS mobila team, som en fördjupning i GÅS-studien inriktad mot Karins forskning. Karin Werner skulle gärna se att forskning i framtiden tar upp vilka konsekvenser nedsatt njurfunktion har för äldre, till exempel vilken betydelse det har för livskvalitet och vardag.