Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kan man fånga upp personer med risk för demensutveckling?

Äldre dam löser korsord. Foto

Nyexaminerad läkare Benjamin Sjögren använder data från projektet Gott Åldrande i Skåne för att förstå vad äldre personer med lindrig kognitiv funktionsnedsättning (MCI) som återgår till normal kognition har gemensamt.

Benjamin Sjögren har anställts i GÅS-projektet för att ta fram en ny forskningsstudie om MCI i den skånska befolkningen. Vi ber honom förklara för läsaren vad MCI är.

-Vissa äldre personer har lindriga kognitionsproblem vilket innebär att deras mentala förmågor som minne eller övriga tankeverksamhet är nedsatt jämfört med personer i samma ålder. Det kallas ’lindrig kognitiv funktionsnedsättning’ eller på engelska ’Mild Cognitive Impairment’, MCI, och innebär i praktiken att man fortfarande kan leva ett självständigt liv trots ens kognitiva funktionsnedsättning, förklarar Benjamin.

Han fortsätter, -Ursprungligen var tanken med diagnosen MCI att i ett tidigt skede identifiera de personer som befinner sig i övergångsstadiet mellan normal kognition och Alzheimers demenssjukdom där framför allt minnet påverkas. Med tiden har definitionen av MCI breddats och syftar inte nödvändigtvis enbart på nedsatt minnesförmåga.

- Det som är intressant är att en betydande andel av de som någon gång får MCI återgår till normal kognitionsnivå; vissa studier visar på att det kan gälla upp till 50-60%. Samtidigt kan en del av de som behåller diagnosen MCI byta kognitiv funktionsnedsättning till en annan kognitiv domän än den ursprungliga. Övergången mellan normal kognition och demenssjukdom är alltså inte så lätt att fånga upp som man kanske ursprungligen trodde.